Sommerworkshop med Center for Maritim Arkitektur

I uge 27 (3-7 juli) afholder Center for Maritim Arkitektur sin årlige sommerworkshop på Eriksens Plads i samarbejde med os og Søfartsmuseet. I år er overskriften “Sanseapparater”: “Afsættet for denne workshop er drømmen om friktion, samskabelse, stoflighed om tyngde, om hjælpeløse forsøg, begejstring, ukalkuleret generøsitet, det ukendte, om eksperimentet.”

Alle bygge-formgivnings-kreative-nysgerrige typer er velkomne. Se nedenstående plakat eller CEMAKs hjemmeside.

Ærø Kunstforening sætter tryk på

GrafikGruppen i Ærø Kunstforening knoklede i dagene op til HjælpeMotorKoncerterne. De 5 grafikere med Jette Nielsen i spidsen fremstillede 40 originale xerolitografier med motiver fra Motorfabrikken. Salget af trykkene går ubeskåret til støtteforeningen "Startpatronerne".

(Opdatering 17/4 - Alle tryk er nu solgt)

Tusind tak til Jette, Lillian, Kari, Elsebeth og Lene for den smukke og betænksomme gave.
 

Steffen, Charlotte og Stemningen

Torsdag d. 6/4 og Fredag d. 7/4 afholdt vi HjælpeMotorKoncerter med Steffen Brandt og Charlotte Schultz. Eftersom fabrikken endnu ikke er helt egnet til sådanne arrangementer, så foregik det på Østersøens Idrætsefterskolen. Men koncertgængerne havde mulighed for at få en Riga og en rundvisning i Havnegade inden showet. Steffen og Charlotte leverede et fantastisk stemningsfuldt, intimt, morsomt og rørende sceneshow. 
Tusind tak til de fremmødte! Overskuddet fra arrangementet går direkte i kassen til "Startpatronerne".

Fotos: Søren Buhl & Jan Kamstrup

Fyns Amts Avis var til stede den første aften på fabrikken og lavede denne billedreportage

 


 

Vores Motormænd i Avisen

Fyns Amts Avis skrev et glimrende stykke om vores højtskattede "Motormænd".

"Vi mødte ind kl. 7 om morgenen, og roterede mellem maskinerne de 40 timer vi var her ugentligt. Som ny lærling fik man det mest beskidte arbejde, og med erfaringen fulgte så mere seriøst maskinarbejde. Min første ugeløn lå på 27 kroner, og så skulle jeg give de 10 til min mor for kost og logi." Siger John.

"Jeg blev skrevet op til en læreplads allerede som 12-årig, efter at jeg selv havde kontaktet direktøren og spurgt om jeg ikke nok måtte komme i lære her. Som optagelsesprøve blev jeg undersøgt for tuberkulose, og så blev jeg sat til at klippe i papir og bøje ståltråd, så de kunne se om mine hænder var skruet rigtigt sammen." Siger Gunner
Stykket kan læses her.

Arbejdsdagen veloverstået

D. 18 marts tørnede 45 frivillige arbejdere sammen for at hjælpe med at forskønne fabrikkens ydre. Med mange ugers forberedelse og et solidt sponsorat fra Stark i ryggen, så var der dækket op til en yderst produktiv og hyggelig arbejdsweekend.

Lokale og tilrejsende, unge og gamle, erfarne og uerfarne arbejdere ser alle ens ud i kedeldragt.

Vi fik lagt en vigtig grundsten for den ånd af virkelyst og samarbejde, som vi gerne vil opbygge.

Samme dag holdt vi Åbent Hus. Vi havde indrettet butikslokalet som et minimuseum med ting, vi havde fundet i privaten, på kontoret og på fabrikken. Der var billeder fra motormesser, håndskrevne breve fra tilfredse købere (helt tilbage fra 1940’erne), kontorartikler fra tiden før computere og brochurer, hæfter og tegninger af Marstal Motorerne.

Der var en jævn strøm af kage-donationer og lykønskninger hele dagen, særligt omkring de to rundvisninger. Og et forsigtigt skøn ville være omkring 200 gæster.

Det var en enestående chance for at vise, hvad fabrikken kan, hvad vi har tænkt os, og at det slet ikke er så tosset, som det lyder.

En del af de besøgende var tidligere læredrenge på fabrikken. Leif Christensen havde medbragt sin lærekontrakt fra 1963 og et portræt fra Meuseren.

Jan Kamstrup tog disse fantastiske snapshots af dagen

Søren Buhl sørgede for at dokumentere arbejdet i denne smukke fotocollage af før- og efterbilleder.

Tusind tak til alle der kom forbi. Det var en helt særlig dag.

Presseopbuddet til Arbejdsweekenden

Der var en rigtig fin pressedækning af Motorfabrikkens arbejdsdag d. 18/3.

Fyns Amts Avis’ artikel kan læses her
Og Andrea Bisgaards billeder kan ses i galleriet herunder.

P4 Fyn havde både en artikel og tre radioindslag som kan høres her (Første indslag starter 01:09:50, næste indslag starter 02:08:50 og sidste indslag starter 02:36:47)
Og derudover denne fine Facebookvideo:

En fælles kulturel fortælling

Kählers kulturchef Ane Cortzen nævner Motorfabrikken Marstal som et positivt eksempel i hendes indlæg i Politiken om Danmarks kulturkrise.

"Denne gamle fine industribygning skal huse kultur og skabe vækst, liv og glæde. Maskinfabrikken skal være et medborgerhus men også en kulturel magnet, der skal tiltrække kulturturister fra hele verden."

"Kultur skal ikke deles op i fin og lav. I by og land. Der er ingen modsætningsforhold - det er en falsk præmis. Vi kan alle røres i hjertet, ligegyldigt hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det er blot et spørgsmål om at åbne det. Hjertet altså"

Læs artiklen her